Tippek, ötletek


Sajátkezűleg gyártott bútorok készítéséhezAlap adatok:
 

Hogyan számoljuk ki bútorokhoz az anyag méreteket?
 
bútor készítése házilag


A lábakhoz a legegyszerűbb az állítható 100mm-es műanyag láb használata, a szélekhez úgy szerelve hogy esetleg a korpusz oldalai alá is kinyúljon. A bútor elejétől a lábat 2x18mm-re szokás szerelni mivel ezek a lábak tartják a bilincsekkel szerelt szoknyát is.

Mi a bútorok felépítésekor a függőleges lapok közé szerelt alj és tető megoldást használjuk, mivel a bútorok 80%-a konyha lesz ezért az esetlegesen az oldalon lefolyó víz vagy egyéb ne találkozzon élzárással. Esetleges későbbi szereléskor, így a csavarok hozzáférhetőbbek mint alulról vagy felülről. A statikai hátrányt az alászerelt műanyag láb pótolja. Természetesen pl. egy 250cm magas könyvespolc esetén az alj és a tető közé kerül az oldal.

Tűzhelyek beépítésekor nem szükséges a bútor külön hőszigetelése, azt a gyártó a készüléken belül megoldotta, de a sütő melletti ajtók felé, ha nincs, hővédő lemezekre szükség lehet. Különösen fóliás MDF mart ajtóknál fontos ez, mivel a hő hatására a fólia leválhat.

Összeszereléshez legtöbb esetben a 4x60-as önmettsző forgácslap csavar elegendő, fatipli ill. lamelló ehhez szükségtelen. Sokan kedvelik a konfirmátor csavarok használatát ám ez már előfúrást igényel, ha a bútor nincs kitéve többszöri szét és összeszerelésnek (ide excenteres összehúzót javaslunk) akkor a forgácslap csavar megfelelő. Pl. egy 55cm mély szekrénynél 3-4 csavar az 55cm-en. A lapraszerelt bútoroknál az excenteres összehúzót azért használják mert minimális a szerszám igénye ill. nem látszik a kötés módja csak belül. Ha pedig nem látszódhatnak kötőelemek akkor jöhet még a fentebb említett fatipli és lamelló ragasztva.